Social

Είσαι μηχανικός, γιατρός με κλίση στις νέες τεχνολογίες ή ενδιαφέρεσαι ευρύτερα για τις βιοτεχνολιγικές εξελίξεις; Τότε ίσως θα θέλεις να διαβάσεις παρακάτω.

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών. Δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι συνδέονται μέσω πολλαπλών συνάψεων, αλληλεπιδρούν και επεξεργάζονται πληροφορίες που εισέρχονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω των αισθήσεων, με ασύγκριτη απόδοση και αξιοπιστία και με σκοπό την ευφυή λήψη αποφάσεων. Η αποκωδικοποίηση των λειτουργιών του εγκεφάλου είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους των σύγχρονων νευροεπιστημών, η επίτευξη του οποίου θα οδηγούσε σε σημαντικές εφαρμογές και σε άλλους επιστημονικούς τομείς.

Σε αυτό το σεμινάριο, θα παρουσιαστεί μια νέα προσέγγιση για το μοντέλο της επεξεργασίας πληροφορίας στον ιππόκαμπο, μια μικρή αλλά πολύ σημαντική περιοχή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί ένα μοντέλο ροής και κωδικοποίησης της πληροφορίας από τον ιππόκαμπο ως σύστημα υλοποίησης αλγορίθμων της θεωρίας της Συμπιεσμένης Δειγματοληψίας (Compressed Sensing). Η συγκεκριμένη θεωρία αποτελεί ένα μαθηματικό πλαίσιο που περιγράφει πώς και κάτω από ποιες συνθήκες, μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική δειγματοληψία ενός σήματος με δείγματα πολύ λιγότερα από αυτά που επιτάσσει το θεώρημα Nyquist. Υπό το πρίσμα αυτό, η αποκωδικοποίηση των στρατηγικών επεξεργασίας πληροφοριών του ιππόκαμπου, θα ανοίξει το δρόμο για νέες αλγοριθμικές υλοποιήσεις στο πεδίο της θεωρίας της Συμπιεσμένης Δειγματοληψίας και θα συμβάλει καταλυτικά στον τομέα της επεξεργασίας σήματος γενικότερα.

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα Ομιλητή:

Ο Δρ. Παναγιώτης Πετραντωνάκης έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και το διδακτορικό δίπλωμα πάνω στην Επεξεργασία Βιοϊατρικών Σημάτων, το 2007 και το 2011, αντίστοιχα, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιολογίας, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της επεξεργασίας σήματος και των υπολογιστικών νευροεπιστημών. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του IEEE.

Venue: STE
Date: 2019-01-09 14:00